Glas-in-lood op maat voor de Eglise St.-Nicolas

Voor de Eglise St.-Nicolas te Dinant (in privé-bezit) maakten we nieuw glas-in-lood op maat.

 

De kerk is aangekocht door wijnproducent “Chateau Bon Baron” uit Lustin, die hierin zijn nieuwe degustatieruimte gaat huisvesten. De 6 grote ramen in de zijbeuken, het raam boven de inkomdeur en een raam in de wijnshop zijn geïnspireerd op de originele glasramen, maar met in het centrale lancet wijndruiven als rode draad. De overige ramen zijn kopieën van de originele glasramen.

 

Alle restanten van de oude glasramen en de metalen raamkaders werden gedemonteerd. De ontstane raamopeningen werden voorlopig wind- en waterdicht gemaakt. Terwijl de nieuwe glasramen geproduceerd werden, zijn de metalen kaders naar een smidse gebracht om daar gerecht, gezandstraald, gemetalliseerd en gelakt te worden. De glasramen werden tussen isolerend dubbel glas geplaatst, met aan de buitenzijde een gelaagd getrokken glas (restover). Enerzijds omdat dit de reflecties vermindert en anderzijds om het glas-in-lood te beschermen tegen vandalisme en weersinvloeden. Aan de binnenzijde is een float glas met low-e coating aangebracht.

 

Doordat de opdrachtgever geen architect geraadpleegd had, was er geen lastenboek rond de aanpak en het eindresultaat van de glaswerken. Het grote voordeel hiervan was, dat men onderling kon “brainstormen” om zo samen tot een mooi eindresultaat te komen. Anderzijds kwam er dus wat denkwerk aan te pas om de bestaande kaders thermisch te isoleren en door ze met zeer weinig aanpassingen toch geschikt te maken voor het plaatsen van (veel dikker) dubbel glas..

 

Wil u graag meer weten over onze glascreaties? Contacteer ons dan gerust voor een bezoekje aan het atelier of voor een gedetailleerde offerte.