Glasraam voor het Kunstencentrum Vooruit, Gent

Voor de theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit te Gent realiseerden we de restauratie en isolatie van het 165m² grote glas-in-loodplafond.

 

Het glasraam in het plafond was, na de uitname in de jaren ’50 en de jarenlange stockage op de Antiekzolder in de Vooruit, voor zo’n 50 % verdwenen. Aan de hand van de overgebleven glaspanelen werd er een computerreconstructie van het glas-in-loodplafond gemaakt. Op deze manier kregen we een idee van hoe het plafond eruit heeft gezien en hadden we ook een correct beeld van wat kon gerestaureerd worden en wat nieuw gemaakt moest worden.

 

Het nieuwe glas werd in Amerika bij Kokomo (de oorspronkelijke leverancier van het glas) en Bullseye nagemaakt aan de hand van de originele glasstukken. Na voltooiing van de werken zijn de nieuwe glaspanelen niet te onderscheiden van de oude.

 

Het uitdagende aan deze opdracht was de omvang en de moeilijkheidsgraad ervan, namelijk het vlekkeloos integreren van de nieuwe glaspanelen tussen de bestaande. Ook het latere onderhoud en de akoestiek vormden een moeilijkheid.

 

We hebben deze 2 problemen simultaan opgelost door elk glas-in-loodpaneel “in te pakken“ tussen dubbel glas, waarbij het gelaagde draagglas een verhoogde geluidsabsorberende eigenschap bezit. Het bovenste glas is eveneens gelaagd, waardoor het beloopbaar is, wat het onderhoud dan weer vergemakkelijkt.

 

Wil u graag meer weten? Aarzel dan niet om ons te contacteren.